www.accu-reunie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Sectie blog Documenten accunieuws september 1994
Voorbeeld van een sectie blog weergave (FAQ sectie)

accunieuws september 1994

E-mail Print PDF

Wat is nieuw op het net?

september 1994

Dagelijks groeit de stroom van informatie die via het internationale netwerk beschikbaar is. Met name de groei van het World Wide Web-verkeer, de dienst die wij in de vorige aflevering uitgebreid besproken hebben, neemt grote vormen aan. Sinds maart 1994 is WWW de omvangrijkste informatiedienst van het netwerk, waarmee de Gopher-informatiedienst naar een tweede plaats is gezakt .

Alleen al in de maand mei zijn er meer dan 200 nieuwe WWW-servers gestart, met informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hoe is het nu mogelijk om op de hoogte te blijven van de informatie die deze (en andere) nieuwe servers bieden?

In dit artikel zullen we hiervoor enkele praktische wenken geven.

 

NetNieuw

Alleereerst is er NetNieuw, een elektronisch tijdschrift van SURFnet B.V. In dit elektronische tijdschrift, dat maandelijks verschijnt, wordt informatie gegeven over nieuwe diensten die de moeite van het bekijken waard zijn. Het gaat hierbij niet alleen over WWW-servers, al nemen zij de laatste tijd een steeds grotere plaats in, maar ook over nieuwe Gopher-servers, nieuwsdiensten, mailing lists en andere interessante diensten of onderwerpen.

Een abonnement op NetNieuw kunt u nemen door met de elektronische post een briefje te sturen naar:

 

( Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. )
>

met in de eerste regel van het bericht het commando:

SUBSCRIBE NETNIEUW Voornaam Achternaam U kunt NetNieuw ook via het SOLIS, de informatiedienst van de Universiteit Utrecht, lezen op het adres gopher.ruu.nl in het menu:

Bibliotheken en (inter)nationale databanken

Elektronische nieuws- en dagbladen

NetNieuw: Elektronische Nieuwsbrief van SURFnet B.V.

Het voordeel van deze methode is dat u de opgenomen uitgaven op trefwoorden kunt doorzoeken. Hiertoe gebruikt u de tweede regel van het menu:

zoeken in de teksten van NetNieuw.

In het dialoogvenster dat verschijnt kunt u uw trefwoord intypen, waarna alle artikelen die dat trefwoord bevatten onder elkaar op uw scherm verschijnen. Een snelle methode om bijvoorbeeld alle artikelen over Gopher of over WWW te selecteren. Het trefwoord Nieuw of New levert eveneens interessante informatie op.

Zo levert deze zoektocht twee diensten op die u op de hoogte houden van nieuwe zaken op het net: NEW-LIST en What's new.

 

NEW-LIST

NEW-LIST is een mailinglist waarin bijna alle nieuw verschenen discussielijsten (wereldwijd) aangekondigd worden. Voor een abonnement op NEW-LIST stuurt u een bericht per elektronische post naar

Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

met als eerste regel van het bericht het commando:

subscribe new-list Voornaam Achternaam

Hierna zullen alle nieuwe afleveringen van NEW-LIST naar uw eigen elektronische brievenbus verstuurd worden.

 

WWW

De WWW-server `What's new' houdt u wekelijks op de hoogte van de nieuwste WWW-diensten. U vindt `What's new' op het adres:

http://mmink.cts.com/topo.html' In de week van 6 augustus meldde deze dienst o.a. de nieuwe Elvis Presley WWW-server aan. Met foto's, interessante mededelingen en echte muziekfragmenten, zoals `Love me tender'. Leuk om via de computer deze muziek te kunnen horen. (Hiervoor hebt u wel een geluidskaart of een Macintosh nodig!)

Voor het World Wide Web biedt NCSA, de maker van het programma Mosaic, in hun `What's new on Mosaic and WWW'-pagina, eveneens een overzicht van nieuwe WWW-diensten. Deze pagina is standaard opgenomen in het programma Mosaic onder `Starting points'. U kunt het ook vinden op het adres:

http://www.ncsa.uiuc.edu/SDG/Software/Mosaic/Docs/whats-new.html

Gopher

Ook binnen SOLIS wordt wekelijks bijgehouden wat er nieuw is verschenen. U kiest hiertoe uit het hoofdmenu de regel:

Wat is nieuw in het SOLis (Informatiesysteem van de Universiteit Utrecht) en uit het volgende menu:

Wat is de afgelopen week bijgekomen in SOLIS (in een menu)

In dit menu wordt automatisch bijgehouden welke nieuwe artikelen of diensten er de afgelopen week zijn bijgekomen.

 

SURFnet gids

Tot slot nog een goede tip om op de hoogte te blijven van (nieuwe) diensten op het Internet. Eind september verschijnt weer de nieuwe SURFnet gids, een uitgave van SURFnet B.V., boordevol informatie over het netwerk en de daarop aanwezige (informatie)diensten. De gids kost ƒ 5,- en zal omstreeks die tijd te verkrijgen zijn bij de informatiebalie van het ACCU.

_____________________________________________________________

 

Werkplekondersteuning/ ACCU / Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.